My Fellow Followers

Monday, December 27, 2010

Semester baru, azam pun nak baru ker??

Alhamdulillah, berjaya key in subjek selepas 3jam aku dok mengadap laptop nie ha. Sampai aku rasa laptop nie kecik besar je depan mata aku.hahahhaha..^^ Well, semester baru dah nak start, so kena pikir azam baru untuk semester nie pulak(azam tahun lepas pun tak terlaksana sangat).

Pape pun, apakah azam anda? Bukan azam nama orang yea? Bak kata kawan aku, "aku pun tak kenal azam tue sape.O.o" Wahai kawan, aku tanya apa azam kau, bukan aku tanya kau kenal ke tak azam. =.= Hehehe.. itulah kawan saya yang agak slow motion. Peace, jangan marah beb. T kau cepat tua.^^V

Azam ek? Lau aku la kan, azam aku dari kecik sampai besar sama je tak ader yang berubah pun kecuali usia aku yang dah makin nak bertambah.Huhuhuhu... Sebut pasal usia nie, ada kawan-kawan sekolah aku yang dah kawen, yang dah dapat baby pun ader. Wah, seronoknyer dapat baby.^^

Jom, kiter lari dari tajuk sat. Kawan aku, Eila dah selamat lahirkan baby girl. Nama baby dia, Syasya Nadhirah. Nanti bile die dh sent MMS kat aku, aku pos kat cniey.Wahahahaha..

Ok, aku dah tak tahu apa nak ditulis lagi. Nanti aku dah ada idea, aku mengarut lagi.

Monday, December 20, 2010

Cerpen? Fanfic? Tak sama ea..^^

ACCCHHHHOOOOMMMMM!! Aish, dah mula balik penyakit aku. Dekat sini pun dah mula hujan, musim tengkujuh.


Okay, my new story for today 'Cerpen? Fanfic? Tak sama ea..^^'. Hurm.. aku dah stop posting cite 'Rainbow Romance malay version' sebab aku ada tempat yang lebih sesuai untuk aku mengekspresikan my talent in writing a fiction story. Plus, sapa nak baca cerita aku kat dalam nie kan?=.=

Aku berterima kasih banyak-banyak kat kawan sekolah aku yang kenalkan Asianfanfic.com kat aku. Dia lah yang banyak dorong aku untuk ketengahkan bakat mereka cerita yang tak betul nie kat website tue. Mula-mula aku tak berapa sure pasal tulis cerita kat situ tapi alhamdulillah lepas aku post cite kat situ, aku dah ada lebih daripada 5 orang subscriber dan selepas aku siapkan cite 'Wonderful Romance' aku, subscriber dah bertambah kepada 10 orang. Bangganya aku.^^ At least, there some people who read my story rather than I post here and no ones who read it.


Okay, nie la poster untuk fanfic aku yang pertama 'Wonderful Romance'. Well, sebenarnya cite 'Wonderful Romance' nie sama je macam cite 'Rainbow Romance malay version' yang aku post kat dalam nie. Bezanya, dalam AFF(singkatan untuk Asianfanfic.com) nie, aku kena write in English because majority of the readers are from the world. Yeah Yeah, I know I'm bad when it comes to write in English but at least I'm trying. Keputusannyer? Aku dah ada 10 orang yang subscribe untuk fanfic aku nie. *bangga sekejap. Petang tadi, aku dah berjaya menyiapkan episode atau chapter final untuk 'Wonderful Romance' aku. Terus aku klik pada COMPLETE yang menandakan fanfic aku dah siap.^^



Ha, yang nie la fanfic aku yang kedua. Tajuknyer 'I Love My Badgirl' dan aku baru jer kowt post dah ada 4 orang subscriber. Aku baru je post 1st chapter dan aku masih lagi belum ada idea untuk teruskan chapter-chapter yang berikutnya. Aku tak sangka yang aku punya bakat menulis cerita-cerita macam nie. Nampak sangat la yang aku ni jenis yang kuat berangan kan? Hahaha.. tak apa sebab nie sebahagian daripada kerja aku bila aku boring. Mana la tahu if suatu hari nanti aku dapat jadi seorang penulis cerpen or novel ker kan? Rezeki kan ada di mana-mana. Kiter yang kena pandai mencarik rezeki kita sendiri. Aku harap lepas nie, 2 fanfic aku nie takkan terkubur camtu jer. Bila aku boring, aku akan buat cerita baru. Sebenarnya, kebanyakkan daripada scene dalam fanfic aku nie adalah realiti sebenar yang aku lalui cuma tak ada la 100% aku letak dalam situ. Aku ada la ubah sikit-sikit. Well, that for today. Dah pukul 1 dah nak dekat kol 2 pagi tapi aku tak tidur lagi. Dah tak nak jadi burung hantu lagi. Okay la. Good Night Bloggers..^^

Friday, December 10, 2010

RAINBOW ROMANCE-malay version-p7

(PART 7)

Teukie btol2 xpcy dpt jmpe dgn Kyuhyun. Kyuhyun merupakan adik sepupunya.Kyu mmgilnya dgn pggilan hyung krn usia mrk berbeza bbrpa thn. Dia pn jnis xksh dgn pggln 2. Mnurut kyu, dia dtg ke daerah nie hnya bbrpa bln yg llu. Dsbkn die blom de tmpt tggl, maka Teukie mempelawa Kyu utk tggl bsma mrk. Dia psti adik2nya xksh dan pstinyer srnok dgn kmnculan Kyu.

“Kau boleh guna bilik tetamu wat sementara nie.” Kata Teukie

“Terima kasih hyung. Xsgka dpt jmpe huyng kt cnie. Nmpknyer hyung dan keluarga hdup sng.” Puji kyu iklas.

“Xde la Kyu. Kitorg bru jer pndh kt umah nie. Eh, Kibum, ko baru balik? Tengok sape yg abg bw.” Kata Teukie kpd Kibum yg bru kuar dari bilknya.

“Kyu?mcmana ko boleh sesat smpai cnie?” kata Kibum lalu memluk Kyu.

“Hohoho..^^, Kibum ko msh xbrubah. Masih nk usik aku. Eh, mana Choon Hee? Xnmpk pn die.” Kyu memerhati sekitar umah mcri Choon Hee.

“Choon Hee keluar skjp. Nanti die balik, boleh la kite bercerita pjg.”

“Dia kuar? Dgn sape?” tanya Teukie

“Donghae. Die nk sgt ikot Donghae prgi latihan. Saya yg bnrkn die td” kata Kibum tnpa memandang abgnya.

Hatinya kuat utk bertnya abgnya tntg apa yg bru ddgrnya di restoren td tp dipendamkan saja. Sdgkn Teukie plak hairan sjk akhir2 nie adk pmpuannya 2 rapat btol dgn Donghae. Dia mmg prasan donghae sslu mmrhtikan adknya p xsgka mrk akn jd srpt nie. Kyu y prsn dgn skp dgin kedua beradik 2 mula rasa tertekan. Dia xpsti samada kedatngannya bjmpa mrk mrpkan jln yg terbaik atau sebaliknya. Tp dia hrus jgk smpaikn prkara 2 pd mrk sb die tlh bjnji dgn ssorg. Nmun mslhnyer,mmpukh die? Apapun, Kyu nekad. Mrk tiga berdik prlu tahu ssuatu mgnai bapa mrk.

“Hyung, Kibum. sbnrnyer aku dtg ke mari sb mncri kamu bertiga.” Kyu menarik nafas dalam sblum mnruskn kata2nya.

Teukie dan Kibum yg mdgr mmdg Kyu seolah2 Kyu 2 mknn jer. Wlwpn Kyu 2 sepupu mrk tp lgknyer mcm seorg pkcik mgkn dsbkn mukanya yg agk matured berbnding usianya. Kmudian mrk mgmbil tmpt di dpn Kyu. Kyu membetulkan kolarnya. ‘aish, sshnyer nk bgthu kbnrn.’ Keluhnya.

“korg msti dh jmpe dgn President Seol kn?” tnya Kyu.

Teukie agk tkjut bila nme llki 2 dibgkitkn. Bagaimana Kyu boleh knl dgn llki 2.

“Prsden Seol? Siapa die 2?” tnya kibum.

Dia memandang abgnya. Dia bnr2 berharap abgnya akn bgthu hal sbnr hari itu jgk. Tp nmpknye, teukie hnye tnduk mmdg lntai. Tah apa yg de kt lntai 2 pn dia xtahu.

“yea? Ko xknl Prsden Seol Kibum?” tnya Kyu.

Pelik, sepatutnya mrk tahu siapa Prsden Seol. Kibum hnya mggelengkn kplanya. Kyu mmdg plk kpd teukie. Mustahil Teukie xknl sb mnurut kata llki yg jmpe die tempoh hari, Presden ada jmp die.

“Park jungsu? Kamu knl kn siapa Presiden Seol? Kamu tahu bkn die datuk kamu?bapa kpd ibu kamu” Kyu mula mgubah nada suaranya. Sengaja die memanggil nama sbnr teukie. Dia tahu teukie myimpn sgla rhsia drpd adknya. Nmpk sgt sb teukie xsng dduk lgaknya. Tersentak Kibum dgr pnragn drp kyu. Datuk?

“hyung? Siapa presiden seol 2? Betul ke die datuk kita? Hyung, tlong la. Sya mryu jgnla smpn sumenye sndri. Kami nie adik hyung. Bgthu sya. Betul ke die datuk kite?Hyung!” kibum dh mula hlg sbr. Die rse cm nk tumbuk je llki dsblhnyer tp smpt dihalng oleh kyu.

“ye, die datuk kite. Maafkn hyung sb xbgthu kamu. Abg xmahu kamu mdrita mcm abg.” Teukie dh mula mngis.

Ptme kali die mngis ddpn adiknya. Kibum terduduk mdgr jwpn abgnya. Kmudian die memeluk abgnya. Sggh die xsgka slme nie abgnya bnyk mmndm prasaan. Kyu yg mlht trut bersedih. ‘selesai satu perkara. Ada lg 1 perkara. Omo..cmne aku nk bgthu nie?’ die mengeluh keras.

“hmm..sbnrnyer de lg 1 perkara aku nk bgthu korg. Aku hrp korg sume dpt bsbr dgn ap yg bkl aku bgthu ni.” Tapi sblom smpt Kyu bgthu pape, Kibum dh mncelah.

“Kyu, ko tahu psl bapa kami?” tersentak Kyu dan Teukie. Terutama skli Teukie, dia xsgka Kibum akn btnyekn hl 2 pd Kyu. Kyu dh mula xsng dduk. Mmg hal 2 yg ingin dsmpaikn pd mrk br2.

“Err..hyung, Kibum..sbnrnyer pakcik Jung slme nie tggl dgn kuarga kami slps die tgglkn kamu skuarga. Tapi...” kyu xmmpu utk mnruskn kata2nya. Die xsmpai ati.

“tapi apa kyu?bgthu kitorg.” Desak teukie. Dia bnr2 ingin tau keadaan bapanya. Dia rndukn bapanya.

“ pkcik jung dh mnggl 2 thn lps.maafkn aku.aku cbe crik korg tp korg dh xde.maafkn aku hyung.” Kyu mlutut d hdpn kedua2 sepupunya itu. Dia bnr2 rse bslh. Kibum dan teukie dh terkedu. Xde apa yg mmpu dorg lakukan lg. Bapa mrk dh ikot jejak ibu mrk. Bgaimna hndk mrk kbrkn pd Choon Hee.

BUKK!!

Serentak mrk berpaling. Choon Hee tduduk di muka pntu. Air matanya mglir deras.

“bapa dh xde? Bapa tgglkn kita utk slmanya? Adwae...adwae...Adwae!!!!”

Choon Hee trus brlari kuar tnpa mghiraukn pggln Abgnya. Kibum dan Teukie mgejarnya dari blkg. Choon Hee prlu dpjuk krn dia yg pling rpt dgn bapa mrk ttp mrk tlmbt. Choon Hee dlggr sbuah lori kcil yg kbtuln kuar dari smpang. Mlmbung bdn kecil itu akibt plggrn 2.

“Adwae!!! Choon HEE!!!” jerit teukie dan kibum. Kyu yg bru smpai tdduk mlht sepupunya berlumuran darah. Terbit rasa mnyesal krn bgthu hal kmtian pkciknya.

**********tamat part 7********************

Wednesday, December 8, 2010

RAINBOW ROMANCE-malay version-p6


Rumah Sungmin...

“Sungmin!!!!! Yah, aku rindu kat ko.” Kata Mi Hi lalu memeluk kawannya sebaik sahaja dia dan abg2nya sampai di rumah Sungmin.

Ketiga2 abgnya dan hankyung agk terkejut dgn tndkn Mi Hi yg agk tbe2 2. Mereka berpandangan sesama sendri seolah2 xpercaya dgn apa yg mrk tghg tgok skrg nie.

“Hohoho..Seminggu ko kt Busan, nape lgsung x call aku? Jahat r ko ni. Cian aku g skola sorg2. Nsb baik ader Kibum dgn Donghae. Lau x, mati kutu aku sorg2 dlm kelas 2 xde sape aku nk sakat.”

“maafla Mi Hi. Bkn aku xnk call ko p ko tahu la tmpt aku g 2 xde coverage sgt. Sb 2 aku xdpt call ko p aku aku de belikn ko sesuatu. Nk tahu x pe die? Jom, g bilik aku.” Sungmin menarik tgn Mi Hi dn mrk naik ke bilik di tingkat ats.

Heechul hnya mmerhati dgn ekor mata. Die rsau dgn kmesraan yg ditunjukkn oleh Mi Hi dn Sungmin. Bkn die x tahu mrk 2 rpt tp keakraban mrk berbeza dgn pshbtn biasa. Mana2 mrk prgi, kedua2 nya msti akn ikot skli. Kadg2 dia pelik knp adiknya 2 suka sgt bkwn dgnSungmin wlwpn dia tahu kedua2nya mglmi prstwa yg sme iaiatu khlgn kedua ibubapa mse usia muda tp bkn ke ini agk pelik? . Heechul hnye mbnrkn wlwpn pd mulanya die heran mcm dh xde kwn lain yg adiknya 2 nk bkwn. Dgn Sungmin jgk die nk bkwn. Sungmin pn mcm xksh kwn dgn adiknya yg agk boyish sdgkn Sungmin plak boleh dikatakan pinky boy. Mgkin mse mak Sungmin mngndungkn die,mk die tringin nk ank prmpuan p yg kuarnya llki. Sb 2 kdg2 Heechul pggl Sungmin prince pinky.Tp sekurg2nya die knl Sungmin mmdgkn Hankyung,abg Sungmin mrupakan kwn baiknya smsa di universiti dlu.

“Yah, Heechul, pe yg ko menungkn 2? Kami tny pn ko xjwb.” Sapa Hankyung.

Dia tahu apa yg sdg bermain d kpla kwnnya 2. Dia pn sma jgk dgn Heechul. Rsau tgok kemsraan antra Sungmin dan Mi Hi yg agk brbeza drpd btsn kwn.

“Xde pape la. Eh, mcmana dgn keje ko kt Busan 2? Ko dh jmpa keluarga yg ko mksdkn?” tnya Heechul.

“Sdh. Tp mnurut mrk yg tggl kt c2, llki 2 dh mnggl dunia sb sedih dgn kmatian isterinya dan adik lelakinya plak kata mrk brda di daerah ni.” Terang Hankyung.

“mksud Hyung, adk kpd llki yg mnggl dnia 2 ada kt cni?” sampuk Wookie plak.

“Hurm,mcm 2 la mgikut kata mrk kt sne. Mrk kata adk llki dia bwu je pndh ke cnie.”

“sapa name adk llki 2?” Yesung xmahu tlps pluang utk tahu hal ni.“Kalau xslp nme die Kyuhyun. Mslhnyer skrg kite kne crik die ni plak sb nk pstikn btol ke abg die dh xde.” Jelas Hankyung.

Dia xmahu terburu2 trus bgthu prsiden takut org tua mkin btmbh rse bslhnyer. ‘haish, btol2 memeningkn kpla aku’

Sementara itu d tgkat atas...

“yah, ni ke yg ko nk tnjukkn kt aku?” marah Mi Hi.

Dia ingatkan apa la td rupa2nya komik suju keluaran terbaru yg dibeli Sungmin smsa di Busan. Sungmin hanya buat muka cute die dpn Mi Hi dan trus dpt hdian balingan bantal kt muka.

“padan muka ko. Knon ko buat muka cute 2 aku cair la.” Ejek Mi Hi.

“ala, aku gurau aje la. Nah, ni utk ko.” Kata Sungmin smbil mghulurkan seutas rantai berbentuk love kpd Mi Hi.

“wow,cntiknyer rntai ni? Ni utk aku? Yah, Sungmin ah, saranghabnida..^^”

Berdegup jantung Sungmin bila mdgr ayt yg bru dikeluarkn Mi Hi. Dh mcm kne renjatan elektrik jer. ‘knp ni?’ getus hatinya.

“Yah, tlong pkaikn tuk aku” rengek Mi Hi mcm bdk kecik mnx coklat lagaknya. Sungmin dgn tgn mnggil pkaikn rantai kt leher Mi Hi tp dpt dikesan Mi Hi.

“knp ko mggigil? Ko ok x ni?” kata Mi Hi lalu meletakkn tgnnya di dahi Sungmin. ‘xpns pn.’ Katanya.

“Well,trima ksh sb rntai ni.” Kata Mi Hi lalu mncium pipi Sungmin.

Dia kmudiannya berlalu keluar mngglkn Sungmin tkebil2 di dlm bilik dgn tgnnya mmegang bhgian yg dicium Mi Hi.Setelah mgcpkn slmt mlm, mrk mngglkn rumah hankyung & sungmin dn kembali ke rumah mrk. Sepnjg dlm pjnln, Mi Hi bermain2 dgn rntai d lhernya. Wookie yg brda di sblhnya kmdian berbisik di tlganya tp mmpu ddgr Heechul yg sdg mmndu.

“Sungmin yg bg ke rntai ni?” tnya Wookie.

“Yup,die yg bg.” Kata Mi Hi dn tsnyum sndrik kmudiannya.

Saturday, December 4, 2010

RAINBOW ROMANCE-malay version-p5

yoona a.k.a kim mi hi(fictional)

(PART 5)

Mi Hi berlari menuju ke wad kecemasan. Berita yang baru die dpt dari Hankyung td btol membuatkan air matanya x berhenti mengalir. Die hanya mampu berharap agar abgnya slmt. Sungmin & Hankyung yg bsme2 dgnnya di hspital xmmpu utk menyaingi lgkah Mi Hi yg pstinya lbh laju hanya utk smpai ke wad abgnya.

“Yesung Oppa, Wookie Oppa, mcm mne dgn Heechul Oppa? Knp bleh jd mcm ni? Sape yg sggup pkul abg smpai mcm 2?”tnya Mi Hi bertalu2 pd kedua abgnya apbl die smpi di wad kecemasan. Heechul msh lg brda dlm wad kcmsn 2. Die mglmi pdrhn yg agk truk hgga mybbkn doktor mbt pmrksaan rapi.

“abg,jwbla soalan saya,” Mi Hi dh mcm ank kcil yg mahukn perhatian apbl kedua abgnya msh kaku xmmpu mberi jwpn pd adik mrk. Mlht keengganan kedua abgnya mberi jwpn, Mi Hi lari mngglkn hspital. Pggilan kedua abgnya, Sungmin dan Hankyung tidak diendahkan olehnya. Sungmin nak pergi kejar Mi Hi ttp dihalang oleh Hankyung dgn alsn Mi Hi prlukn masa tuk bersndrian. Die psti Mi Hi akn kmbli smla ke hspital bile die dh tenang.

Sementara itu, Mi Hi berlari tnpa tujuan. Apa yg psti, htinya sebal & bnci pd mrk yg tlh mmukul Heechul. Tnpa die sdr dlm keadaannya spt 2, die tlggr Kibum yg pd wktu 2 bwu kuar dari sebuah kedai.

“oh,maafkan sy. Awk x apa2?” tnya Kibum pd gadis didepannya. Die terkejut apbl mlht gdis yg dilggrnya 2 Mi Hi dn gadis itu sdg mngis. Seolah2 die mglmi mslh.

“Mi Hi,knp awk de kt cni? Awk ok? Mari saya tlong awk.” Kata Kibum llu mbntu Mi Hi bgun & mbwanya ke kerusi di sebuah taman berdekatan dgn tmpt mrk bertembung td.

“Mi Hi,awk ad mslh ke?” tanya Kibum & tnpa disagka Mi Hi mngis teresak2 di dada Kibum. Tergamam Kibum seketika sblom die berusaha memujuk gdis itu. Die mbiarkn Mi Hi mngis di bahunya shgga akhirnya gdis itu kmbali tenang.

“maafkn sy Kibum. sy....,” belum habis Mi Hi bersuara air matanya mengalir lagi. Mi Hi btol2 xdpt nk kwl prasaan die wktu 2. Kibum lak mse 2 mcm x pcye gdis yg diknli dlm kls adlh gdis yg happy go lucky spt xde mslh tp rupenya berjiwa lmbut & mdh mngis. Kibum mghulurkn tisu pd Mi Hi.

“maaf, sy rse sy prlu kmbali smla ke hspital. Maaf skli lg.” Kata Mi Hi sblom berlalu.

“nanti dulu Mi Hi. Biar sy tmn awk ke hspital.” Kibum bgun & bjln mghmpiri Mi Hi. Tnpa suara, Mi Hi hnya mngangguk kpla & mrk bjln beriringn mnuju ke hspital. Sampai saja mrk di hspital, Sungmin yg msh mnggu Mi Hi tros mnerpa ke arah gdis itu. Die tkejut bile mlht Kibum bsme Mi Hi. Nmun, die x myuarakn psoalan krn di htinya hnya bmbgkn keadaan Mi Hi yg tbe2 lari dari hspital.

“erm, ko prgila tgok abg ko dlu. Die dh sdr. Abg2 ko yg lain pn ada skli.” Kata Sungmin. Mi Hi hny diam & tros msuk ke bilik rwtn. Kibum yg mmrhti mula bgrk mahu plg tp dihalg oleh Sungmin.

“mne ko jmpe die?” tnya Sungmin pd Kibum.

“aku tsrmpk dgn die kt kedai dpn td.” Kibum mnceritakn bgaimna die bertembung dgn Mi Hi & akhirnya mnwrkn dri utk mnmni Mi Hi kmbali ke hspital. Stlh msg2 mgucpkn slmt jln, Kibum bjln plg ke rumahnya mnakala Sungmin kmbli ke bilik Heechul.

“Abg,knp bley jd mcm ni? Abg ckp abg ada urusn Pulau Jeju. Ni msti daulat ngn sy,sb 2 jd mcm ni.” Mi Hi dh mula mbebel bila Sungmin mlgkah msuk ke bilik 2. Die sedia mklum sgt dgn prgai Mi Hi.

“tgok 2. Sy ckp abg bley lg wt muke cute abg 2. No wonder la org pggil abg Cinderella”. Terbeliak mata Heechul mdgr kata2 adiknya 2. Yesung dgn Wookie dh tahan gelak tgok reaksi abg mrk. Pggilan Cinderella Heechul dpt mse die di sekolah tinggi lg. Disebabkan mukanya yg agk feminin,maka kwn2nya mngglrknnya Cinderella. Shgga kini gelaran 2 lekat cume jrg digunakan.

“ko ni wt malu abg je la dik.” Kata Heechul lalu mnutup mukanya dgn slimut. Tercetus ketwa dlm bilik rawatan 2. Esoknya, Heechul dbnrkn pulang sb Mi Hi bertegas nk jge abgnya 2 kt umah. Lbh selesa katanya. Ketiga2 abgnya tdk mbntah.


park shin hye a.k.a choon hee(fictional)

Sekolah tinggi Namwon..

Arini Mi Hi dtg sekolah tnpa Sungmin. Sungmin tpkse mgikuti Hankyung ke Seoul ats urusn keluarga mrk. Slme ni die x pnh berjauhan dgn Sungmin & die dh aggp Sungmin sbhgian drpd keluarganya. Wlwpn kedua2nya rpt,hbgn mrk x pnh lbh drpd skdr kwn. Mi Hi sdri x tahu knp die lgsung xde prasaan pd Sungmin,nk kata Sungmin 2 xhensem x jgk. Sungmin kire top student jgk la kt skola mrk. Pggilan tuk Sungmin yg diberi oleh plaja2 prmpuan skola 2 ‘Prettyboy’. Kdg nk tergelak jgk die bile tiap kali velentine day, dorg berebut2 nk bg Sungmin coklat smpai lokernya pnuh dgn coklat jer. Akhirnya, coklat 2 dibahagi antara mrk berdua. Bila tiba white day, xde plak die nmpk Sungmin sibuk2 nk bg hdiah pd pompuan. Sdg die mglmun, die ditegur.

“hai Mi Hi. Mcmana dgn abg awk?” Kibum mgmbil tmpt d sblh Mi Hi. Donghae plak amek tmpt kr dpn. ‘cute jgk dak Donghae ni,’getus Mi Hi. Gatal jgk minah ni.

“weh, mne pikiran ko dh mlyg?” Donghae melambai2 kt muka Mi Hi. ‘kuat brgn jgk bdk ni’.

“huh?eh,korg ckp pe td?aku xdgr.”kata Mi Hi smbil mgaru2 kpla yg x gtl. Kedua2 llki d dpnnya kmudiannya ktwe. Geli hati agknya tgok gelagat Mi Hi.

“korg ni,jgn la ktwe. Aku tnye btol2 nie.” Mi Hi dh mula nk mrjuk. 2 la taktiknya tiap kali org ktwekn die. Kalau Sungmin,mmg dh msk sgt dgn prgai die.

“xde la. Sy tnye abg awk mcmna? Sy dgr die dh kuar dari hosptl?” Kibum tanya balik soalan td.

“oh,yg 2. A’ah,Oppa dh kua smlm. Lau ikutkn,die still kne duk dlm 2 p sy ase baik sy yg jge die. Oppa 2 cerewet sgt.kami je yg tahu cmne prgai die.” Terang Mi Hi. Mi Hi terkenang smla kngn die bsme abg2nya smnjk kedua ibu bapa mrk mnggl dunia. Kesian Heechul,demi menguruskn rumah & adik2nya die x truskn pljrn die ke Amerika. Padahal bkn dorg xde sedara yg boley tgokkn Mi Hi dn abg2nya 2 cuma die xyakin yg mrk boley serasi dgn sedara mrk 2.

“aie, die ni asek brgan jer. Jom, Kibum. aku nk gi kelas Choon Hee. Hehehe,nk dting dgn adik ko.” Kata Donghae & brlalu prgi. Drpd die duk melangut kt c2 tgok Mi Hi asek brgan, baek die jmp Choon Hee. Sekurg2nya dpt gak die dgr celoteh gdis 2. Nmun Kibum msh leka mmrhti tgkahlaku gdis di dpnnya. Ada sesuatu pd gdis 2 yg mnrik htinya. Die hnye tsnyum bile tbe2 Mi Hi tsentak dari lmunan & tgok Kibum sdg mmerhatikannya. ‘comel.’getus hatinya.

Di sebuah restoren..

“knp msti aku balik ke rumah org tua 2? Org tua yg xmgku ibu aku ank die?” tnya Teukie pd prmpuan di dpnnya. Tah mcmana dorg bley tahu pat die keje dan yg peliknya,bos die dgn rela hati malah pkse die jmpe dgn setiausaha Yoon ble Teukie sboleh2 xnk jmpe.

“presiden mahu awk & adik2 awk yg lain tggl bsmenya. Die nk tebus kslhn pd kedua ibubapa awk. Malahan,kami sdg berusaha utk mncri bapa awk yg hlg 15 thn yg lps. Dgn cara itu sja, kite dpt pstikn kshtn presiden dlm keadaan baik.” Terang setiausaha Yoon.

“tp,knp skrg die nk kitorg balik kt umh 2? Knp x mse keluarga kitorg msh lgkp? Knp bile keluarga kitorg xlgkp mcm nie bwu die nk carik kitorg? Sdh la,saya de keje nk disiapkan. Maaf,sy mnx diri dlu.” Kata Teukie lalu bgun dan berlalu prgi.

“sb die rndukn ibu kamu. Bapa mne yg xrndukn anknya?wlwpn ibu kamu pnh kecewakn die,xpnh sklipn die lupakan kamu. Die dh lme trime kamu tp sb mse 2 ego die tggi,die lupakn hsrt 2. Klau x,mskn kami dpt carik kamu smpai ke cni? Ini sb, kami sntiasa dmnta utk mengwsi kamu adik beradik wlwpn dari jauh.” Kata Setiausaha Yoon. Nmun,kata2 2 msh xdpt mlmbutkn ht Teukie. Smmgnya die sorg yg keras ht. Tnpa disedari mrk, Kibum yg kbtulan lalu di c2 tdgr prbualan mrk. Die sgguh xpcye dgn apa yg die dgr wktu 2. Bnrkh bapa mrk msh hdup? Knp Teukie xpnh bgthu mrk slme ni? Yg die tahu slme nie Teukie kata bapa mrk sdh mnggl dunia.

“Kibum, awk okay ke ni? Knp kite bhenti kt cni?” tnya Mi Hi. Mjurla Kibum mahu temankn die balik arini. Kalau x,msti die kne dgr bebelan Yesung sb xcntct die Dan amek kt sekolah.

“halo,Kibum.dgr x ni?” tnya Mi Hi. X lama lps 2, Donghae & Choon Hee pn smpai pat dorg.

“knp ni? Oppa,knp?” tnya Choon Hee plak. Rsau die tgok abgnya 2.

“xde pape la. Dh,jom kite balik.” Kata Kibum & trus berlalu.

**************tamat part 5************


donghae & kibum..bestfriend ever

RAINBOW ROMANCE-malay version-p4

(PART 4)

“kamu anak Yoo Rin kn? Bapa kamu nama Jung-Woo. Btol kn?” tnya llki tua 2 lg. Teukie smkin hairan. Bagaimna llki tua ni bleh tahu nme ibubapanya?

“siapa ko? Baik ko bgthu aku,ko sape?mcm mne ko tahu nme ibu & bapa aku?cpt,bgthu aku!” jeritan Teukie yg kuat itu tlh mybabkn dua org llki muda msuk & tros mmggng Teukie sb die akn mncederakn llki tua 2.

“lpskn aku la. Hey,org tua cpt bgthu aku ko sape?!”mrh Teukie lg. Llki tua itu klhtn terketar2 utk bckp.

“aku bapa kpd ibu ko yg tlh mninggl dunia. Aku ialh datuk ko.” Kata llki tua itu dlm sdr & tdk. Xlme lps 2,llki tua 2 pn jtuh dari kerusi rodanya.

“prsiden!,cpt pggil ambulans.” Arah slh seorg yg mmggng Teukie td. Die tros memapah Presiden keluar smbil diperhatikan oleh Teukie.

Di hospital,di katil yg tertulis nama Presiden Seol Gong-Chan..

Teuki msih xpcye bhwa llki tua yg tbaring di ats katil itu adlh datuknya. Llki yg mmtuskn hbgn dgn ibunya & cube utk mmisahkn bapa dgn ibunya. Die ingin berlalu mningglkn tmpt itu bile trse tgnnya dipegang. Die kmbali berpaling & mghdp Presiden Gong-Chan. Tiada kata2 yg dpt diucpkn wktu 2 sb die msih lg tkjut dgn apa yg bru diketahuinya. Menurut Setiausaha Yoon,datuknya itu sdh lme mnjejaki mrk skeluarga smnjk diserang sakit jantung. Prsiden btmbh sdey apbl mdpt tahu bapa Teukie Jung Woo mngglkn mrk tnp sbrg berita yg akhirnya mbwa kpd kematian Yoo Rin,ank tunggalnya. Prsden berusaha utk mbwa cucu2 tp hampa apbl mdpt tahu mrk tlh bpndh ke Namwon. Dan akhirnya, usahanya slma bthun2 berhasil apbl mnemui Teukie & adik2nya. Tp mse 2,mrk lgsung xmgnli dtuk mrk.

“maafkan datuk,”kata Prsden dgn nfs yg tsekat2. Begitu skr tuk die berkata2 dlm keadaan spt 2.

“datuk mnx maaf sb buat khdpn kamu skluarga mdrita. Skrg,datuk dh dpt blsn. Maafkn datuk,cu.” Tmbah Prsden lg.

“saya xtahu nk ckp apa. Maaf,saya mnx dri dlu. Jabgyeol” kata Teukie lalu beredar dari bilik itu. Die tak mengendahkan panggilan drpd Setiausaha Yoon yg mgtakan datuknya pgsn. Die sdh nekad. Die xkn maafkn org yg tlh mbuatkn keluarganya mnderita. Kakinya terus mlgkah mnju ke kubur mendiang ibunya.

Seol Gong-Chan:datuk

Di rumah Sungmin..

“btol ke datuk dh jmp ank2 mkcik Yoo Rin abg?” tanya Sungmin kpd abgnya, Hankyung.

“hmm,tp nmpknye llki 2 xdpt trime datuk. Mgkin die msh bdndm dgn datuk.” Kata Hankyung. Die prasan prubahan pd muke Teukie bile diberitahu yg Prsden Gong-Chan adlh datuknya.

“berdendam?dndm knp?” tanya Sungmin lg tp soalan 2 xtros dijawab abgnya sb tbe abgnya dpt pggiln drpd Setiausaha Yoon yg mgatakan Prsden pgsn xsdrkn dri. Die tros bergegas kuar mnuju ke hospital.

“Hankyung Oppa nk ke mne 2? Kelam kabut smcm aku tgok?” tanya Mi Hi. Tah bile die dtg pn Sungmin xtahu. Sdr2 je dh dpn pntu.

“ko ni lau xbt aku tkejut xboley ke? Eh, ko wtpe kt cni? Setahu aku ko kn kne prntah berkurung ngn abg ko?” tanya Sungmin. Selepas die menghantar Mi Hi pulng mlm 2, die mnjd saksi kpd hkmn yg djtuhkn Heechul ke ats Mi Hi. Mi Hi xdbnrkn kuar mlenkn ke skola saja. Yesung turut diknekn hkmn. Die xdbnrkn mbwa keretanya ke kampus shgga ke wktu yg dibnrkn Heechul. Yesung akn dihantar & dijemput balik atau pergi bsme2 dgn Wookie. Jika Wookie tiada kelas pd aritu, Yesung akn dihantar oleh drebar & dijemput. Setiap pgrknnya di kampus juga diperhatikan oleh seorang llki yg diupah oleh Heechul utk mgwasi adiknya itu.

“hehehehehe,arini Heechul Oppa prgi Pulau Jeju sb msh ada hal yg die blom setelkn.” Kata Mi Hi smbil wt muke comel die 2.

“Wookie? Xkn die xhlng ko?” tanya Sungmin. Pelik die sb wookie xplak halang minah sekor nie kua umah.

“ala,Wookie Oppa kn syg aku. Aku ckp aku kua gi umah ko je. Yesung Oppa pn td yg antr aku. Wookie Oppa bg Yesung Oppa pnjm kete die sb die xde claz arini.” Jelas Mi Hi pjg lebar. Lantas Mi Hi mnarik tgn Sungmin msuk ke dlm umah. Sungmin yg msih terpinga2 mgikut Mi Hi msuk ke dlm.

hankyung

ryeowook oppa

yesung oppa

heechul oppa

Di rumah Teukie...

“saya dh balik,” Teukie mltkkn brg2 di dapur dan msuk ke dlm bilik. Choon Hee yg mdgr suara Teukie tros kuar bilik & mlht tdpt brg2 tuk memasak di ats dapur. “Teukie Oppa ke yg beli sume ni?” fikirnya.

“apa lg yg tercegat kt c2?cpt la sediakn mkn mlm.” Arah Teukie yg bru kuar dari biliknya.

“Kibum mne? Xbalik lg ker?” tanya Teukie krn kelibat adik llkinya 2 xkelihatan.

“Kibum Oppa dgn Donghae bru saja kuar td. Dorg g wt keje part time.” Balas Choon Hee. Die tros memulakan tugasnya utk memasak. Tbe2 trdgr bnyi org memnggil abgnya di luar. Teukie tros kuar tuk tgok sape org yg dtg.

“Hyung, de seorang llki xnk byr hutang die. Puas kami pkse tp die xnk byr jgk. Malah, die blsh Eunhyuk dgn Siwon smpai lunyai.” Kata Shindong tercungap2. Mgkin sb die berlari dari tmpt kjdian smpai ke umah Teukie.

“Kangin mne?” tanya Teukie. Sllunye bila mse2 cmni, Kangin la yg akn settlekn mslh 2.

“Kangin Hyung xde. Die kne prgi keje kat Seoul sb syrikat antr die g sne.” Smbung Shindong lg. Nfsnya dh mula stabil.

“oh, Shindong Oppa rupanya. Marila masuk nnti boleh mkn mlm sme2.” Ajak Choon Hee. Tapi Shindong mnolak dgn alsn die ada hal kt tmpat lain.

“Choon Hee,abg kuar dlu. Ko siapkn mknn,nti kite mkn sme2.” Kata Teukie lalu terus bergegas bsme Shindong. Dlm fikirannya skrg adlh kwn2nya yg teruk dibelasah. Choon Hee yg xfhm pape hnya mmpu mgjungkit bahu & tros mnyiapkan mkn mlm spt yg dipinta abgnya.

Di tempat kejadian...

Teukie mlht ada dua org llki sdg mmdg kpd kwn2 yg dh diikat. Die mule mgngm tgannya & bjln mnuju ke arah dua orang llki 2. Gedebuk, satu pnumbuk hinggap kat muke llki 2. Berlaku la pergaduhan di antara Teukie & llki td. Manakala kwnnya yg sorg dh mggigil lbh2 lg bile tgok Shindong pgg kayu besbol. Slp hempuk,mau die naik atas.

“ko!,bkk ikatan kwn aku. Cepat!” jerkah Shindong. Llki td hnya mnurut prntah & mbuka ikatan yg mgikat Siwon & Eunhyuk. Sementara 2, llki yg dibelasah Teukie dh lmbik cm sotong. Mne x nyer, bertubi kne tumbuk. Llki 2 xsmpt nk prtahankn diri. Lps 2, Teukie tros blah tnpa mmandg lgsung kt llki yg die blsh td. ‘ah,lantak la.bior ko mampos’ kata hati Teukie. Die tros memapah Eunhyuk manakala Shindong memapah Siwon.

“Heechul Oppa,bgun la. Jgn bt saya takut.” Wookie dh nk mngis tgok abgnya sdkit pn xbergerak. Niat mrk nk tlong dua llki yg diikat td dh disalahfhm. Xpsl2 abgnya kne blsh smpai lembik cmni. Wookie tros kuarkan telefonnya dan mendail nombor Yesung. Die berharap abg keduanya cpt smpai. Menyesal plak die mnx abgnya bhnti bile nmpk dua org llki diikat di tiang lmpu. Mse 2 mrk dlm pjlnn plg ke umah sb Heechul tbe2 xjd ke Pulau Jeju & mnx Wookie ambilnya kt airport.

Sementara itu di rumah Sungmin...

Mi Hi & Sungmin leka dgn keje masing2 smpai xprasan Hankyung balik. Hankyung pn mls nk gnggu adiknya & Mi Hi. Kepalanya dh kusut mna nk carik cucu Prsden. Terngiang2 lg psnan Prsden mse die smpai kt hospital td.

“tlong aku carik cucu2 aku. Aku nk mnx maaf dgn mrk. Aku nk jge mrk.”kata Prsden sblom die diberi ubat tdo oleh doktor. ‘haish,ssh btol mcm ni.’rungut Hankyung. Tibe2 lamunannya terhenti sb telefon berdering. Die melihat di depan mncrik Sungmin. Budak dua orang 2 dah naik bilik ats smpai telefon pn xdgr.

“halo,umah Lee di sini. Sape 2?” sapa Hankyung.

“Hankyung, Mi Hi ada kat umah ko x? Lau ada,suh die dtg hospital skrg. Heechul Oppa kne blsh dgn smseng. Keadaannya teruk.” Suara Yesung kdgrn cemas. Belum smpat Hankyung tanya apa2 lg,panggilan dh diputuskan. Terus die berlari naik ke bilik Sungmin. Lupa seketika kpntn die td. Mi Hi prlu diberitahu hal abgnya.

***********tamat part 4***********

RAINBOW ROMANCE-malay version-p3

kibum

(PART 3)

Sebaik sahaja Kibum smpai ke rumah, die terus menukar pkaiannya dgn baju yg tersidai di luar. Die x mahu adiknya melihat bjunya yg ktor tke

na kuah mee kcg htm. Mlg sggh nsbnya. Entah mcm mana boley tlggr gadis td. Dh la 2,percuma plak kne mrh. Kibum hnya tsnyum mgingtkn peristiwa td.

“saya dh balik,” kata Kibum. Sebaik die mbuka pntu, die mlht Teukie, Choon Hee & Donghae tgah srnok main pmainan Go!. Lega hatinya mlht abgnya dh balik. Spjg di tmpt keje, die rsau akn keadaan abgnya 2. M

ujurla xde pape yg brlaku pd abgnya.

“abg dh balik? Wah,boleh la kite mkn mee kcg htm mlm ni,” kata Choon Hee dgn wajah cerianya. Dia tahu Kibum sllu bwk balik mee kcg htm setiap kali die balik keje.

“maaf Choon Hee, arini mee kcg htm laris dijual. Abg xdpt nk bwk balik.” Bohong Kibum. Die xmahu kcwekn adiknya dgn bgthu hal yg sbnr. Teukie yg hnya mnjd

pemerhati perbualan adiknya prasan akn luka di lengan Kibum. Die lantas bangun dn mnuju ke pntu.

“Teukie, ko nk ke mne?”tnya Donghae.

“aku nk kluar beli mknn skjp. Ko siapkan meja. Kibum,ko gi la bersihkan diri dlu. Lps 2 mnx Choon Hee sapukn ubt kt luka ko 2.” Kata Teukie tnpa mnoleh ke arh Kibum. Wlwpn die msh berkecil ati dgn adiknya 2 tp die msh rsau lbh2 lg mlht luka kt lengan Kibum. Die tahu Kibum berbohong td. Teukie tros bjln mnuju ke kedai

24jam utk mbeli mee segera. Hanya itu shja yg dpt dibeli memandgkn sume kdai dh ttup mse ni.

“knp dgn tgn abg?” tnya Choon Hee mse mypukn ubt kt luka Kibum. Kibum cbe mnhn skit bile disapukan ubt. Mulutnya tkunci rpt utk bgthu perkara sbnr pd adiknya 2.

“abg jtuh mse nk turun bukit dkt smpg td. Xprasan de batu. 2 yg jtuh.” Bohongnya lg. Ntah kali ke berapa die membohongi adiknya 2.

“ko kne hati2 lps ni.” Sampuk Donghae plak. Kibum hnya tsnyum & mnganggukkn kpla. Sejurus slps itu, Teukie pn balik dgn 4 bungkus mee segera & bebrapa tin mnumn. Malam 2 menu mee kcg htm mrk dgntikn dgn mee segera. Namun, kebhgiaan jelas tpncr di muka mrk.

“ko dh sedia nk msuk skola smula?”tnya Donghae mse die dn Kibum mengambil angin luar. Teukie ngn Choon Hee dh lme dibuai mmpi.

“aku rse ni la msanya tuk aku blaja. Dh lme aku xblaja sjk aku pndh ke sini.”kata Kibum.

“bgaimana dgn keje ko plak?ko nk keje smbil blaja ke?” Donghae mengeluarkan chewing gum & masukkn dlm mlutnya. 2 la hobinya sjk kecik. Suke mkn chewing gum drpd hsp rokok spt remaja lain.

“ya,aku akn bkeje smbil blaja. Aku rse ia x mgnggu pelajaran aku sb aku hny keje sblh mlm sje. Balik keje,aku boleh stdy.” Jawab Kibum bersahaja.

“lgpn,aku kene keje tuk tmpung keluarga aku.” Tmbahnya lg. Donghae hny mpu tsnyum mdgr kata2 sahabatnya itu. Smmgnya die tahu Kibum sorg yg baik.

Die sndri hairan knp Teukie x carik keje sdgkn die paling sulong dlm rumah 2.slps mgucpkn slmt jln pd Donghae,Kibum berlalu msuk ke umah. Die tkjut mlht abgnya sdg bdri mmdgnya.

“knp abg xtdo lg?”tnyanya lalu dduk bsblhn Teukie.

“lps ni, ko xpyh la wt keje part time lg. Biar abg saja yg keje tmp

ung korg berdua. Ko tumpukn phtian ko ngn stdy ko saja.” Kata Teukie. Sdikit sbnyk die trse dgn kata2 Kibum yg mahu mnampung khdupn mrk sekeluarga. Bkn die xmahu keje, tp stiap kali die prgi mnx keje mrk kt ctu mcm takut nk bg die keje. Sb 2, die lbh suke jd kutu rayau bsme kwn2nya 2. Berbeza dgn Shindong, Kangin, Eunhyuk & Siwon mrk sume de pkrjaan. Cume die sorg yg xde keje. ‘Adkh ni sume krna llki 2?’getus Teukie.

“xpe lah bang, biarla saya tros wt part time 2. Sekurg2nya saya boleh bntu abg. Baik la bang, saya masuk tido dlu. Esok, saya akn mula skola balik.” Kata Kibum sblom berlalu. Die bersyukur krn abgnya de niat tuk mbntu keluarga mrk. Mlm 2, dia tido dgn prasaan bahagia.

leeteuk

Di tempat lain....

“kamu dh jmp mrk?kamu psti mrk sume ank Yoo-Rin? Baikla, kamu hubungi saya lg bile kamu dh cukup bukti.” Panggilan terus dimatikan. Gambar di atas meja diambil dgn tgn yg tketar2. Setitik demi setitik air matanya jatuh mgenai gmbar 2. Bgitu die mrindui gdis d dlm gmbr 2 nmun mlgnya gdis 2 dh mninggl krn keegoannya sndri. Kini, die mahu mnebus sgla dosa lampaunya dgn mncri ank2 kpd gdis 2.

“Presiden, sdh lewat mlm. Tido la dlu. Esok, tuan de temujanji dgn doktor Song.”kata2 pembantunya hny dipandg sepi. Die berharap dpt menemui cucu2nya dn suami ank gdisnya sblom mnutup mata buat slamanya. Pembantu llki tsbut mnolak kerusi roda & mbawanya ke dlm bilik. Setelah dipastikan llki tua 2 sdh tdo,bawu la pmbantunya kuar dari biilik & mnuju ke biliknya di tingkat ats.

Di Sekolah Tinggi Namwon...

Pelajar2 kelas 2-1 semuanya sibuk dengan cite msg2. Yg perempuannya sibuk bercerita tntang kumpulan Super Junior yg tgah popular mse 2. Msg2 sibuk knonnya dorang 2 gdis yg nk didampingi ahli kumpulan remaja 2. Yg llki plak sibuk cite tntg psukan bola sepak Korea yg bjye mara ke pusingan akhir dlm plwnan bola sepak sempena World Cup.Keadaan yg riuh rendah mcm kt psr ikan 2 lgsung x gnggu gugat Sungmin & Mi Hi yg sdg mlyn prasaan msing2. Tibe2 kelas mjd senyap sb dorg egt ckgu Chae Rin, guru yg pling grg dlm skola 2 msuk dlm kls tp jd bising balik bile yg bkk pntu kls 2 sbnrnye Donghae. Bsme2 Donghae, Kibum yg nmpk sgguh smart dgn bju uniform skola 2.

“eh, Mi Hi aku mcm knl la mmt yg dtg dgn Donghae 2. Tp kt mne ek aku jmpe die?” kata Sungmin. Fikirannya yg td mlyg tros difokuskn kpd mmt yg msuk td.

“mne?mmt 2 ke?” tnya Mi Hi. Die spt xbminat sbnrnya sb die ralat fikir siape llki mlm td. Belom smpt die nk mnoleh ke blkg tuk tgok mmt yg dimksdkn Sungmin 2, ckgu Chae Rin dh terjegul kt dpn pntu kelas.

“baik la, arini kamu org dpt teman kelas bru. Kibum, sila ke dpn & knlkn diri kamu.” Arah ckgu Chae Rin. Kibum bjln ke dpn kls & sume mata bdk pmpuan dlm kls 2 mcm nk tcbut tgok muke Kibum yg cute 2. Mi Hi dgn Sungmin plak masih memikirkan kt mne dorg pnh nmpk Kibum.

“annyeonghaseyo,nama saya Kim Kibum. Sila beri tnjuk ajar” kata Kibum sblom bllu ke tmpt dduknya di sblh Donghae. Smse mllui meja Mi Hi,Mi Hi mdpt akal tuk mgenakan Kibum. Lalu die mltkkn kakinya & myebabkan Kibum hmpir jtuh. Mjur die smpt berpaut pd meja. Lau x, mmg tsmbam la muka die kt lantai.

“joesonghabnida,” kata Mi Hi dlm nada memerli. Sungmin yg memerhati hny mengelengkn kpla mlht prgai keank2an kwnnya 2. Kibum tros bgun dn duduk di tmptnya.

“ko ok?pmpuan 2 mmg cmtu. Mereng cket. P sbnrnya die baik.” Bisik Donghae. Kibum hnya tsenyum & mnumpukn phtian pd apa yg di ajar olh Ckgu Chae Rin.sepnjg mse pskolahn, Kibum bsyukur krn die mdpt ramai kwn baru & khdirannya dpt diterima oleh semua org tmsukla Sungmin. Cume Mi Hi saja yg sllu sgt mgenakn die. Ada skli, kerusinya dilekatkn dgn gam. Hmpr2 shja die dduk kt kerusi 2 lau Sungmin x mnegurnya mmintanya mnunjukkn cara keje tuk soalan Ckgu Chae Rin. Akibatnya, Sungmin teruk dimarah Mi Hi sb mgglkn rencananya nk knekn Kibum.

Sementara itu...

Teukie bru saja kuar dari sebuah syarikat pinjaman. Akhirnya stlh seharian mncri keje, die diterima bkeje di syarikat tsbut sbg pgwai pmungut wang. Kire mcm ah long la. Nsbnya baik sb die kn mmg ketua samseng jd xde mslh bgnya tuk dptkn balik duit yg dh dpnjm oleh plggan. Demi meraikan hari die dpt keje, die mbeli dging sapi tuk dmsk utk mkn mlm nnti. Nmun tbe2 die ditarik msuk ke dlm sebuah van & dibawa pergi ke tmpt yg die sndri xtahu. Teukie dibawa ke sebuah umah yg bsr & diminta utk tggu di sebuah bilik yg tdpt di dlm ruangan itu.

Bermacam2 persoalan yg mncul dlm benak kplanya bila mlht plbgai gambr dirinya & ahli keluarganya yg lain semenjak mrk di umah lama sehingga la mrk pndh ke Namwon. Paling menghairankan apbl die tpndgkn gmbr ibu & bapa yg sblom nie die xpnh pn tgok. ‘knp sume gmbr2 ni de kt cni?sape mrk ni?’tanya Teukie nmun psoalan 2 hny tggl psoalan. Tbe, kdgrn pntu dibuka dari luar & mncul seorang llki yg berkerusi roda bsme pmbntunya yg mnolak kerusi roda. Kemudian, die ditgglkn berdua dgn llki tua itu. Llki tua itu cbe utk bgun dri kerusi rodanya tp jth mgkin sb xberdaya nmun smpt disambut oleh Teukie & membntu llki tua itu duduk kmbali di kerusi rodanya.

“apa semua ni? Knp bwk aku ke mari & ko ni sape?” tnya Teukie kpd llki tua 2. Die msti kuar dari umah 2 scpt mgkin krn gmbr2 dlm bilik 2 hnya menyesakkn hatinya.

“kamu ank Yoo Rin bkn?kamu ank kpd Yoo Rin bkn?”tnya llki tua itu terketar2.Teukie tercengang apabila llki tua itu tahu nme ibunya.

*************tamat part 3**********



donghae

sungmin

Friday, December 3, 2010

RAINBOW ROMANCE-malay version-p2

(PART 2)

Teukie tersedar dari tdur bile die trdgr bnyi anjing mnyalak. Meremang bulu roma die. Baru die sdr die trtidur kt kubur mendiang ibunya. ‘nsb ibu xmnjelma’ getus hatinya. Die pn bgun & bjln balik ke umahnya. Lgsung die trlupa yg die mrjuk dgn adik2 die skjp td. Bile die smpai kt umh, die nmpk Donghae bsme Choon Hee. Donghae tgah ajar Choon Hee matematik. Choon Hee hnya mmdg lesu ke arh abgnya wlwpn htinya keras nk tahu ke mne abgnye prgi skrg bru balik. Namun,didiamkan bile tgok wjh keletihan abgnya.

“Choon Hee, Kibum xbalik lg?”tanya Teukie.

“belom lg. Kibum Oppa kata mlm nie mgkin die akn balik lmbt,Teukie Oppa nk mkn? Kalau nk mkn,nti saya kua gi kdai dpn beli mee” kata Choon Hee. Die tahu abgnya 2 dari td xmkn.

“xpela,kite tggu Kibum saja. Nanti kite mkn skli. Donghae,mkn la mlm kt cni sblom ko balik” kata Teukie. Donghae hnya mganggukkn kpla. Mmg 2 niat die pn sbnrnya utk bersama Choon Hee. Die mula suke pd Choon Hee sejak tiga beradik 2 pndh ke kwsn petempatan mrk. Sikap Choon Hee yg mnja & periang mbuatkan hatinye bergetar tiap kali melihat wajah cantik itu. Tp, mlgnya Donghae terlalu takut tuk meluahkan rasa hatinya die pnh nmpk Choon Hee mberikan coklat kpd Shindong, rakan abgnya 2 sempena Hari Kekasih. Sejak hari 2, die hanya mmpu myintai Choon Hee dlm diam & berharap suatu hari nanti mrk dpt bsme mcm psgn kekasih lain.

“Donghae? Halo,ko dgr x pe aku ckp ni?” tanya Choon Hee bila dilihatnya lelaki 2 asek sgt berangan. ‘egt kt awek ke pe mmt ni?’ getus ati Choon Hee.

“hah? Ko pggil aku ke Choon Hee?” Donghae baru sdr yg die dh jauh sgt mengelamun. ‘haish,ape la aku ni’ getusnya.

Sementara itu di rumah Mi Hi...

Yesung dh mula xsng duduk menntikn kepulangan abgnya, Heechul yg bwu balik dari Pulau Jeju ats urusan keje. Die asek berjln mundar-mundir smbil diperhatikan Wookie & Mi Hi. Tbe2 die menyesal plak sb ponteng class td. ‘aish,mcm mana la aku boleh xthu die psg spy duk perhatikan kitorg’ katanya tp mmpu didgr oleh Wookie.

“Yesung,bley x bhnti wt cmtu?pning la kple aku tgok ko” kata Wookie. Die sbnrnye pn takut gak kalau tbe2 abg sulong mrk kejekn dorg bertiga. Ada jgk yg mkn nasi gne straw nanti.

“mcm mana aku xrsau? Ko pn tahu abg 2 mcm mane kn?” kata Yesung. Die smkin gelabah bile terdengar bunyi kereta memasuki perkarangan rumah. Die dh mule nk lari smbunyi dlm bilik bile die dgr suara abgnya memanggil mrk msuk bilik study.

Heechul memerhatikan setiap seorg adiknya. Tp matanya terus tertancap pd Mi Hi,adik perempuan tunggal dlm keluarga 2. Die la racun & die gak la penawar dlm famili 2. Sejak kedua ibubapa mrk mnggl krn kmlgn jln raya 10 tahun lalu, die la yg mnjge ketiga2 adiknya & jga hotel pninggalan bapanya. Peristiwa adiknya diganggu oleh samseng bnr2 mrisaukan drinya. Mujurla Sungmin mghubunginya lalu die berkejar balik wlwpn kejenya di Pulau Jeju msh lg bnyk. Bile smpai je kt airport, die dikejutkan plak dgn berita penangkapan adiknya, Yesung d pusat hiburan krn bergaduh. Mjur la adiknya yg sorg lg xbg mslh pd nya. Kalau Wookie pn bg mslh, mau ketiga2 adiknya 2 dihantar ke Amerika tuk dduk dgn pkcik mrk di sana. Heechul tahu dorang xske tggl dgn pkcik mrk. Heechul menarik nfs dlm sblom die mula bckp. Adik2 die sume wt muke poyo plus slumber je. ‘alahai,adik2 aku’ getus hatinya.

“skrg abg nk tahu pe aktiviti korg mse dua hari abg xde kat umah. Bermula dgn kamu, Yesung.” Sengaja ditekankan nama Yesung sb die tahu adiknya 2 tgah menggelabah. ‘Tahu pn takut,masa gado xpulak ko takot.’ kata hati Heechul.

“abg dpt tahu ko bgduh dkt pst hiburan. Ada abg suh ko gduh ke? Abg suh ko blaja, ko ponteng. Lau ko duk kt umah xpe, ni x. Ko g pst hiburan pstu blgak mcm gangster. 2 ke yg ko blaja slme ni?” Heechul mula berleter kt Yesung. Yesung cme boley tnduk & diam je. X berani nk ckp pape sb mmg slh die.

“ko yg pling tua dlm umah ni slps abg. Jd, abg fikir ble abg xde kt umah ko akn bg cth terbaik pd adik2 ko tp ko plak wt hal. Pe nk jd ngn ko ni?” tambah Heechul lg. Mi Hi yg mdgr ktwe prli kpd Yesung tp cpt jer mata Heechul prasan.

“kamu pn sme Mi Hi. Abg suh kamu blaja tp kamu plak cari pasal dgn samseng. Dh kuat sgt ke kamu 2 nk blsh smseng2 2 sume. Lg 1,sakit x kamu jtuh td?” tanya Heechul slumber. Mi Hi tersentak mdgr soalan abgnya 2. ‘mcm mana abg ley tahu aku jtuh?’ getusnya. Die mendongak nk tgok muke Heechul & terhamburla ktwe drpd abg2nya 2. Sebal hatinya melihat reaksi drpd abg2nya. Wookie pn sme. Die ktwe mcm xckup nfs. Pdhal td mse Mi Hi dibawa balik oleh Sungmin, mukenya nmpk rsau sgt tp skunk die la org yg paling galak ketwa.

“ sdhla ketwa 2 bang. Ptotnye korg simpati kt saya nie bknnyer ktwe,”kata Mi Hi. Matanya dh mula nk berair. Smpai hati abg2nya ktwekn die smpai mcm 2 skli.

“mcm mana la kitorg xktwe. Knonyer nk tnjuk kuat tp jtuh sb tpijak kulit pisang. Mcm mana la keadaan kamu mse 2,” kata Heechul smbil mnhan ktwe. Yesung & Wookie dh ktwe smpai guling2. Mi Hi tros berlari kua bile lht xde tnda2 abg2nya 2 akn bhnti ktwe. Dlm kplenya skrg adlh Sungmin. Psti Sungmin yg ceritakn sume pd abg Heechul. Die berlari mnuju ke umah Sungmin yg tltk selang beberapa blok perumahan dari tmptnya. Tp,mlgnya die tlggr ssorang di psimpangan ke umah Sungmin. Habis berterabur mee kcg hitam kepunyaan llki 2. Bjunya turut kotor sb kne kuah mee 2. Lengan llki 2 trut luka sb jtuh.

“woi,mata ko ni ltk mne hah? Jln 2 tgok2 la. Ko egt jln ni mkayh ko pny ke?!”mrh Mi Hi wlwpn die tahu die yg bslh dlm hal 2. Tp sb mse 2, die mmg tgah mrh kt abg2nya & Sungmin, llki 2 jd mgsa hamburan marahnya. Mmt 2 xbckp pape hnya mlht 4 mangkuk mee kcg htmnya di ats jln. Melihat keadaan 2, barula Mi Hi tersedar yg die xptot mrh llki 2.

“err,maafkn aku. Sb aku,mee ko tumpah. Nah, aku byr balik harga mee ko yg tumpah 2,” kata Mi Hi smbil menghulurkan duit 2000won kpd llki 2.

“xpe,ko xslh.aku yg cuai xnmpk ko,” kata llki 2 smbil tsnyum. Die kmudian tros berlalu tnpa mnoleh ke blkng lg.

“snyuman 2.mne aku pnh nmpk ye,”kata Mi Hi. Die brse bslh pd llki 2. Die mlht bks2 mee yg berterabur di jln. ‘msti mee nie tuk keluarga die,’getusnya. Mi Hi cbe mengejar llki 2 namun kelbat llki 2 hilang ditelan kepekatan mlm. Tbe2 Mi Hi trse bahunya dipegang org. Mahu shj die mnjerit bile tpndgkn Sungmin di dpnnya.

“kt cni rupenya ko. Aku prgi umah ko td tp abg ko kata ko lari kluar. Puas aku crik ko. Nsb jmp ko kt cni. Pe ko wt kt cni?”tnya Sungmin nmun blom smpt apa2 die dh trime ‘hdiah’ dari Mi Hi.

“xgne btol ko ni.nape ko cite pd Heechul Oppa psl kjdian 2?” mrh Mi Hi smbil tgnnya xlps memukul Sungmin.

“aku cite pd Heechul?mne ada. Aku cme call die je la. Knp plak aku nk bgthu hal 2 pd abg ko?” soalan berbalas soalan.

“lau bkn ko yg cite, sape lg?bkn ke ko bsme aku mse 2?” Mi Hi dh mula nk ngis. Die ckup xske bile org xjwb soalan die.

“aku xtahu. Ko sndri dgr aku bckp dgn abg ko td kn? Ada ke ko dgr aku cite hal 2 pd abg ko?” sungmin cube mempertahankan dirinya. Mmg bkn die yg citekn hal 2 pd Heechul. Die pn xtahu cmne Heechul boley tahu. Setahu die, die cume cite pd Wookie 2 pn lps Wookie ugt lps ni die xley jmpe Mi Hi lg. ‘tp,msthil Wookie yg cite pd Heechul sb xnmpk plak Wookie call Heechul. Wookie cme call Yesung tp pggiln xbjwb.’ Kata Sungmin dlm htinya.

“sdh la. Mari aku hntr ko balik. Abg2 ko msti rsau ko xbalik lg.” Sungmin memimpin tgn Mi Hi dn mbwanya pulng ke rumah. Sepnjg pjlnan,msg2 mlyn prasaan. Sungmin memikirkn sape yg bgthu hal Mi Hi tjtuh pd Heechul mnakala Mi Hi lak msih dgn prasaan bersalahnya pd llki td. ‘apa agknya yg die akn bgthu pd keluarganya?’ getus hati kecilnya. Die nekad akn crik llki 2 & memohon maaf.

***********tamat part 2********


RAINBOW ROMANCE-malay version-p1


Cak!!hahahha..lmenyer gak aku xmelalut kt cnie ek?erm,,mlm nie pe aku nk wt ye..Ha,arini aku nk wt satu cite.Tajuknyer "Rainbow Romance" p versi melayu la..Cite sal kumpulan korea yg aku mnt sgt2 2 Super Junior.Lets read it..^^,..p pape pn kn,sowie lau citenyer agk2 xbest..bdk bwu blaja kowt aku nie..hahaha..


(PART 1)

jangan egt aku takut ngn korg la, aku x takut tau”, kata Mi Hi. Dia sdh mula nk bkk lgkh bila nmpk kumpulan samseng 2 mula mndekati mereka. Sungmin yg kt sblh dh terketar2 mnhan prasaan takutnya. Waktu genting mcm ni la die berharap agar Abg Heechul mncul.

“hahahhaha, comelnya die wt gaya mcm tu. Hyung,biar aku abiskn dorg kt cni jgk. Berani dorg msuk kwsn kite.” Kata Kangin. Kangin merupakan salah seorang daripada samseng2 yg kononnya menjaga kwsn Namwon 2. Teukie, ketua samseng 2 hanya menganggukkn kpla tnda setuju mnakala ahli lain Shindong,Siwon & Eunhyukn dh mula tersenyum mnunjukkn yg dorg mmg pgg wtk jht dlm cite ni. Namun, belom sempat Kangin wat pape,tibe2 Mi Hi dh mula melompat nk wt flying kick tp mmg aritu agknye nsb malang bg Mi Hi bile die tpijak kulit pisang yg dibuang oleh Sungmin td. Gedebuk,jatuh cm nangka busuk. Semua yang de kat ctu tbe2 jd cm org yg kne smpuk terhenti jp sblom tawa terhembur daripada kelima2 samseng yg prsan bgus 2.

“Mi Hi, ko ok?” tanya Sungmin. Menyesal plak die buang kulit pisang 2 merata2. Lau x, Mi Hi xkn jtuh smpai cmtu. Mi Hi hanya mmpu menggeleng mnandakan die mmg tgah tahan sakit. Mana la xskitnyer lau dh jtuh terlentang cmtu.

“hahahahha,kwn ko dh skit sgt 2. Ha,cpt byr dlu duit sblom korg bley blah tgglkn tmpt ni. Karang mati plak kwn ko 2” kata Siwon.kata2nya disambut ktwe mmt2 prsn bgus td. Sungmin meraba poketnya dan mengeluarkan duit. ‘alamak,cume tggl 3000won je,aku nk buat beli komik suju’ tingkahnya dalam hati.

“woi,pe lg yg ko tercangak kt c2?cpt la bg duit 5000won lau korg nk bbs dri cni.”tambah Eunhyuk plak.

“err,maaf nmpknyer sy xckup duit. Boley x lau sye msuk buku 3 lima dlu?”kata Sungmin smbil wt muke innocent die 2.

“3 lima?ni 3 lima ko!” marah Kangin smbil mghalakn pnumbuk ke muka Sungmin. Sungmin cume dpt pejamkan mata sb takot. Bkn takot pe, die takot sblom kne pnumbuk Kangin die dh pgsan dlu p tah knp die xrse sakit. ‘xjd nk tmbuk aku ke?’katanya dalam hati. Sungmin membuka matanya apabila Mi Hi memukul lengannya. Die hampir nk mlompat kesukaan bile tgok de seorang llki tahan pnumbuk Kangin dari hinggap kt muke die. ‘nsb mmt ni ada,lau x smggu aku mkn nsik gne straw.’kata Sungmin skdr dpt ddgr olh Mi Hi. Mi Hi lak dh mcm kne smpuk sb asek sgt tgok mmt 2.

“kamu, bwk kwn kamu ni balik. Cepat!” arah mmt 2 kat Sungmin. Lps ckp gamsahabnida kt mmt 2, Sungmin tros papah Mi Hi balik. Mi Hi xsdh2 paling blkng nk tgok muke llki 2. ‘aku dh jtuh cnta ke? Nsemnya mmt 2.’katanya dlm hti. Kemudian die snyum sorg2 sah dh angau.

Sementara tue kt umah Kibum..

“pe yg jd td?knp msti Hyung nk blsh bdk 2?” tanya Kibum pd Kangin tp Kangin cume diam seribu bhse. Tau plak takut. Mne x takutnyer, Kibum merupakan adik kpd Teukie. Sdgkn Teukie sdrik xbleh ckp pape bile Kibum dh bckp pe tah lg die yg cume ahli kmpln 2. Shindong,Siwon ngn Eunhyuk dh lme dlu blah. Sume takut,muke je gempak. Nmpk sgt blgk bgus.

“dorg msuk kwsn kite. Sb 2 kitorg mnx duit perlindungan,” tbe2 je Teukie menjawab. Kibum ngn Kangin tros paling muke tgok Teukie. Kangin akhirnya tersenyum sb die tahu ketuanya 2 msti backup die pnyer.

“sjk bile plak kwsn ni jd kwsn korg?kwsn ni kwsn public.xde plak saya nmpk kt ppn tnda 2 nme abg?korg jd pnjge xbergaji ke?” tanya Kibum. Teukie mmdg Kibum dgn mrh. Yela mne x mrhnyer. Ayt perli kowt. Teukie mule bergerak ke arah Kibum & memegang kolar baju adiknya 2. Kibum lak dh bersiap sedia jika abgnya 2 tbe2 wt bnde d luar kwln. Kangin yg mlht keadaan 2 cbe nk tenangkn kedua beradik 2 tapi dilarang oleh Teukie & die disuruh balik.

“abg nk pkul saya?pkul la. Pkul smpi abg puas. Abg xde keje lain ke slen melepak & kaco org sne cni?!” kata Kibum. Penumbuk Teukie hmpir nk kne muke Kibum bile tbe2 adik perempuan mereka, Choon Hee balik.

“Teukie Oppa!Kibum Oppa! Sdh,jgn bergduh lg!” kata Choon Hee. Die meleraikan gengaman tgn Teukie dari kolar baju Kibum. Melihatkan air mata Choon Hee, Teukie tros berlari kua dari rumah mrk. Pggln dari Choon Hee lgsung x diendahkan. Biarla dorg xtahu pe yg die tahu. Rahsia yg slme ni dpgg kemas oleh Teukie semenjak kematian ibu mrk & khlgn ayh yg tah mne prginya. Donghae yg kbtln mmg nk g umah Kibum tros meluru ke dlm bile die nmpk Teukie lari kuar umah. Setibanya die kt umah Kibum, die tkjut bile tgok gadis ksygnnya mngis smbil ditenteramkan Kibum.

“knp ni? Apa dh jd? Knp Teukie lari? Choon Hee, kamu x apa2? Kibum, knp ni? Cerita la kt aku.” Soal Donghae bertalu2. Tp soalan cume tggl soalan bile dua2 mnusia kt dpn die xnk ckp apa2. Akhirnya, Donghae mbiarkan sgla psoalan 2 berlalu cmtu aje & ambil kptsn nk tmn Choon Hee smpai die tenang. Lgpn skjp lg, Kibum nk gi keje sebagai pembantu kedai makan kat pekan Namwon. Nanti xde sape plak nk jge Choon Hee mmdgkn Teukie tah ke mne perginya.

Di kawasan bukit...

Teukie mngis spuas2nya kat kubur mendiang ibunya. Di situ la tmpt die sllu prgi bile die sdih. Die xmahu adik2nya nmpk die mngis. Sllunyer die akn dduk kt c2 smpai mtahri tbenam sblom balik ke umah. Tp,tah knp die rse cm xnk balik plak aritu. Lau boley, die nk tdo kat ctu p die takot. Tbe2 mak die mnjelma & mrh suh die balik umah. Tak ke naya die nk mnjwb. Tengah2 sdey 2,tbe2 dtg plak flashback bsme ibunya. Masa 2, Kibum dgn Choon Hee kecik lg. Xtahu lg keadaan sbnr. Wlwpn beza umor Teukie dgn Kibum cme 3 thn tp die cpt tgkp pe yg jd kt skeliling die. Sbnrnya, ibu mrk merupakn ank kpd seorg hartawan tp dsbkn ibu mrk berkahwin dgn bapa mrk yg hnya bkerja buruh, hbgn kekeluargaan dptuskn. Keluarga ibunya xdpt nk maafkn pbuatan ibunya yg mmilih utk berkahwin dgn org mskin. Mse 2 keluarga mrk bhgia wlwpn mskin. Tp,keadaan jd buruk bile tbe2 bapa mrk dibuang keje & xde 1 pn syrikat yg nk amek bapa mrk tuk bkeje.

Semua ni angkara bapa ibu mrk iaitu datuk mrk yg mau lht hbgn ibu bapa mrk hncur & kmdian ibu balik kpd keluarga smula. Tp, ibu bkeras ttp xmau plng kpd dtuk sb dtuk mau ibu plng seorg tnpa Teukie & adik2. Akhirnya, ibu bkerja mcm2 tuk bntu bapa yg mse 2 dh ptus hrp sb xde 1 pn syrikt yg nk bnrkn bapa bkeje. Dsbkn tekanan, akhirnya bapa lari tgglkn ibu dn Teukie serta adik2. X lme lps 2, ibu mrk tbe2 jtuh skit & akhirnya mghembuskn nfsnya yg terakhir ats pangkuan Teukie yg pd mse 2 bwu berusia 15thn. Kibum dan Choon Hee cume tahu ngis je mse 2 tp x bg Teukie. Die jd mrh n pndndm pd semua org kaya. Bg die, org kaya cume tahu mninds & mbnuh golongn yg mskin spt mrk. Sehingga kini, Kibum & Choon Hee xpnh knl sape dtuk mrk. 2 la rhsia yg dpgg kms oleh Teukie.

*******tamat part 1******

to be continued.....