My Fellow Followers

Sunday, April 17, 2011

Study Week: Masa untuk belajar or main2?

Assalamualaikum

Hola, dah mam?
Hope sudah la yer sebab dah lewat kowt if korang tak mam lagi.

Esok bermulanya minggu ulangkaji bagi students UNIMAS.
Happy la kowt tambahan bila semua assignment dah di hantar.
Okay, minggu study week, pe korang akan wat?
Yun list beberapa kat cnie yang mungkin sama or berlaku kat korang.

Balik kampung
Sesuatu yang sangat2 ditunggu oleh seorang yang bergelar pelajar universiti. Tak caya? Study week belum mula lagi tapi dah ader yang dah beli tiket nak balik rumah sempena minggu ulangkaji. Abis jewk kelas terakhir, teros pecut gi station bas, keretapi hatta airport sekalipun. Kalau la ayah Yun tue tokey balak, ari Khamis aritu lagi Yun dah balik sebab last kelas aritu. Tapi, nie nak tanya sikit. Bile korang kat umah tue kan, korang study ker? Konpom tak..huhuhu


Main Game
Lau hok nie, Yun angkat tangan sebab Yun pun sama.>.<.. Tensen woo lau doploh pat jam kena ngadap buku. Tambah2 lagi course yang Yun amek nie kena lebih banyak membaca. Bila dah main game, jangan arap la nak sentuh buku.


Window Shopping
Nie untuk mereka yang poketnya tebal macam dictionary rumate Yun. Lagi2 kalau dorang jenis yang swap sana swap sini. Bile shopping, tak ingat dunia. Kiri kanan ngan beg. Lau gi ngan boipren, cian boipren korang kena angkat barang2 sume. Lepas tue, ujung bulan? Famili korang gak yang kena bayar utang kad kredit korang.


Tengok movie
Time dah nak dekat study week nie la, students yang tak balik kampung and takde duit nak kuar gi shopping mencari kowt2 de cite baru yang buley ditengok time study week nie. Dalam hard disk Yun ajew, lebih banyak cite Korea daripada cite2 len. Nak citer Melayu? Ader pi de lah dalam 2 3 cite. Lau nak cite korea, sila datang ke bilik Yun bernombor BD***.


Makan, tidur, makan, tidur
Seminggu cuti study week, seminggu la makan tidur, makan tidur. Buku? Haram jadah nak disentuhnya. Sebabnyer, 6 bulan asek bangun awal so bile dah cuti nie lah balas dendam bangun lambat. Lepas tue, tadaaa...time exam pun lambat sebab lambat bangun lepas tue satu hape tak baca. Padan muke.;p



Study smart not study hard
Bagi yang baik macam Yun nie<---perasan. Minggu ulangkaji mestilah kena ulangkaji. Ye tak? Concentrate kat subjek2 teras and baca pe2 yang patot. Buat jadual yang teratur so nanti takde la menggelabah masa nak exam. Bak kata orang, 'study smart not study hard'. Maknenyer jangan study last2 minit. Karang satu hape tak masuk.



So, antara senarai kat atas, korang tergolong dalam mana? Tepuk dada, tanya Aiman k? Aiman tak kisah. Tapi, apapun cara korang, pandai2 lah manfaatkan minggu study week nie. Untuk kebaikan korang jugak. Selamat beramal..

*gambar hasil carian google.


5 comments:

  1. sy nak dating ngn boyfie sy..da lme xdate..hahaha

    ReplyDelete
  2. 1stly nx release tension. after that bru bley study dngn tng. hak3

    ReplyDelete

Yun sangat-sangat menghargai komen-komen dari anda kerana dari komen anda Yun ada semangat untuk menulis. Terima kasih ^_^